MAJ 2014

3 latka Fundacji Dantian !

Aż łezka się kręci ze wzruszenia i dumy: 15 maja 2014 roku nasza Fundacja postawiła swoje pierwsze kroki, a więc dziś mamy już TRZY LATKA! Jest co wspominać i czym się chwalić, dzisiejszy wpis będzie posumowaniem naszych wspólnych dokonań w 2016 roku, tuż przed jutrzejszym wyjazdem do Chin. W związku z wyjazdem, planujemy zorganizować nasze spotkanie urodzinowe w sobotę 10 czerwca – już teraz zaznaczcie ten dzień w kalendarzu –  będziemy mieli dla Was niespodziankę !!! A oto jak wyglądał nasz rok 2016 w liczbach: W skrócie, w 2016 Fundacja Dantian przeprowadziła około 500 warsztatów i treningów (ponad 700 godzin zajęć). Zajęcia prowadzone były przez instruktorów... Czytaj więcej →

Leżakowanie przy śpiewie tybetańskich mis…

Po raz kolejny Liu Zi Jue (Sześć Leczących Dźwięków) rozbrzmiało w poniedziałkowy wieczór w Muzeum Azji i Pacyfiku. Były to z pewnością warsztaty dla tych którzy lubią wiedzieć i praktykować w każdej pozycji: na stojąco, siedząco oraz na leżąco. Co dokładnie robiliśmy: ot i sekret – ćwiczyliśmy wydawanie z siebie dźwięków jak i granie na tybetańskich misach, co było bardzo ciekawym doświadczeniem – szczególnie odczuwanie  przebiegających po nas i w nas fal i wibracji, synchronizujących i harmonizujących funkcjonowania narządów całego organizmu.  Dla przypomnienia i pobrania prezentacja z opisem dźwięków: http://www.fundacjadantian.com/cwiczenia/#SZESC%20LECZACYCH%20DZWIEKOW Z przyjemnością zobaczyliśmy filmik o fascynującym zagadnieniu jakim jest Cymatyka – z greckiego κῦμα=fala –... Czytaj więcej →

Zapraszamy na wywiad oraz piątkowe, drugie urodziny Fundacji Dantian !

Drodzy przyjaciele i sympatycy naszej Fundacji, z przyjemnością dzielimy się dwoma wydarzeniami. Pierwsze z nich już za nami, to sobotni wywiad Ewy Podolskiej z Janem Glińskim w TOK FM, do którego posłuchania serdecznie zapraszamy, link poniżej. http://audycje.tokfm.pl/odcinek/Tai-Chi-i-inne-sport-i-gimnastyka-czy-cos-wiecej-Mowi-Jan-Glinski/37729 Zaś w najbliższy piątek, 3 czerwca, o 18:00, czekamy na Was w urodzinowych nastrojach w Muzeum Azji i Pacyfiku przy ul. Solec 24. Oczywiście wstęp wolny 🙂 W programie tych już drugich urodzin Fundacji Dantian spojrzenie wstecz i wprzód, po czym występy-niespodzianki. Serdecznie zapraszamy wszystkich ciekawych świata świadomego ruchu!     Czytaj więcej →

13 potencjałów na Cote d’Azur !

Pionierzy Fundacji Dantian meldują zakończenie zadania w Hyeres na Lazurowym Wybrzeżu we Francji! Delegaci naszej Fundacji w składzie: Jan Gliński i Marzena Rostkowska, na zaproszenie Mistrza Ly, wyruszyli z początkiem maja na staż sędziowski do Hyeres na wcinający się w Morze Śródziemne Półwysep Giens. W programie intensywnych warsztatów –  ćwiczyliśmy bowiem od 6:30 do 18:00 z przerwami na posiłki –  skoncentrowanych na długiej formie ręcznej Starego Stylu Yang,  pogłebialiśmy nie tylko nasze umiejętności praktyczne, analizując fragment po fragmencie każdy ruch formy, ale i teorię z jej filozoficznymi korzeniami taoistycznymi. Motywem przewodnim warsztatów było uświadomienie sobie przejawów w samej formie oraz zastosowaniem tzw. 13 potencjałów: Peng,... Czytaj więcej →

Zapraszamy na poranne ćwiczenia do Łazienek Królewskich

Zapraszamy każdego, kto zmierza rano do pracy przez Łazienki Królewskie lub spaceruje lub biega o tej porze, na półgodzinne ćwiczenia o charakterze dynamicznego qigongu (chi kungu). Są to proste i przyjemne ćwiczenia mogące stanowić rozgrzewkę do treningu lub samodzielny zestaw ćwiczeń. Ćwiczenia będą odbywały się od poniedziałku do piątku, od 2 czerwca, w godzinach 7.30 – 8.00. Poprowadzą je Jan Gliński i Marzena Rostkowska, adepci Starego Stylu Yang Taiji Quan. Spotkanie uczestników będzie odbywać się w Strefie Leżakowania, na tyłach Belvedere. W razie deszczu uczestnicy spotkają się w pawilonie przy Podchorążówce. Nie obowiązują opłaty. Nie jest wymagany strój sportowy, niemniej... Czytaj więcej →

Poniedziałkowe warsztaty w Muzeum Azji i Pacyfiku