Lokomotywa zmian przed Kordegardą i w IV Liceum!

Nowością jaką możemy się podzielić z Wami jest udział naszej Fundacji w przedsięwzięciu “Lokomotywa zmian” w projekcie “Ja i komputer” do którego zaprosiła nas nasza adeptka taijiquan Anna Lonc – Markowska. Założeniami projektu jest integracja międzypokoleniowa oraz poprawa ergonomii pracy uczniów w szkole i w domu,  w tym stosowanie ćwiczeń ruchowych w przerwach śródlekcyjnych. Fundacja, dysponując wiedzą i umiejętnościami oraz wiekiem prowadzącego:-) gościła przed Kordegardą uczniów IV Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Warszawie. Tym razem to nie młodzi uczyli starszych jak obsługiwać komputery, ale starsi młodych, jak zwinnie i z gracją się poruszać – kiedy całymi dniami spędza się czas przed ekranami komputerów czy smartfonów. Wykonaliśmy wspólnie Ćwiczenia Pięciu Zwierząt – zabawa była przednia. Następnie w ramach rewanżu, Licealiści zaprosili naszego nauczyciela Jana do swojej szkoły i tam na sali gimnastycznej około 50 uczniów zmierzyło się ze starożytną gimnastyką chińską. O tym czy tradycja nie zaginie przekonamy się za jakiś czas! W każdym razie zajęcia pokazały, że opanowane ruchy małpy czy tygrysa podniosą atrakcyjność na dyskotekach:-)

IV Liceum_2 IV Liceum

4 komentarze dla "Lokomotywa zmian przed Kordegardą i w IV Liceum!"

• Kaxia E. Kowalewska
    18 marca 2016 (09:22)

Janku, jesteś niezwykły! 🙂

• Fundacja Dantian
      20 marca 2016 (18:24)

Całkiem zwykły, Kaxio 🙂

• Krysia
    18 marca 2016 (14:42)
    Odpowiedz

Janie Kochany! a nie zrobiłbyś takiej akcji w Zespole Szkół Muzycznych im. Szymanowskiego przy ul. Krasińskiego. Marzę o tym aby moją wnuczkę (licealistkę) zachęcić do tai chi. Ta młodzież – przyszli muzycy z pokręconymi kręgosłupami, wykoślawionymi stawami aż się prosi o takie ćwiczenia. Na razie wnuczka się chwali poczynaniami babci.
    Moc serdeczności dla Ciebie i DANTIAN

• Fundacja Dantian
      20 marca 2016 (18:32)
      Odpowiedz