Pływając w powietrzu – czyli lekkość taijiquan

Poniedziałkowe zajęcia Taijiquan grupy początkującej w Muzeum Azji i Pacyfiku już za nami. Okazuje się, że każdy kolejne spotkanie powiększa grupę ochotników, którzy chcą poznać Stary Styl Yang, nie wszyscy wracają, a tzw. świeża krew – przynajmniej przez 90 min – ma okazję zmierzyć się z „Pływaniem w powietrzu” – czyli podążaniem ścieżką taijiquan. Dla kogoś kto nigdy nie ćwiczył qigongu czy taijiquan, bardziej precyzyjne opisanie ruchów w przestrzeni to często nie lada wyzwanie. Posiłkują się słowami mistrza Ly, przybliżamy przynajmniej ideę świata wielowymiarowego ruchu:

„Dzięki użyciu systemu płaszczyzn i osi każda część ciała może być usytuowana bardziej precyzyjnie niż tylko przy pomocy prostego odniesienia do pojęć góry, dołu, przodu, tyłu, strony lewej i prawej. Płaszczyzna pozioma umożliwia również określenie położenia ciała zgodnie ze wskazówką tarczy zegara, co stanowi przewagę nad tradycyjnym systemem odwołującym się tylko do czterech stron świata. „

Nie traćcie nadziei, zapraszamy wyjątkowo w środę 21.10 http://www.fundacjadantian.com/wydarzenia/kurs-starego-stylu-yang-taiji-quan-grupa-poczatkujaca/ na wspólną praktykę, poniżej link do filmu z mistrzem Dengiem, do samodzielnej praktyki kilka pierwszych ruchów

oraz mini filmik pokazujący różne style taiji nakręcony podczas XIX Pucharu Polski Taijiquan w Warszawie, w którym również prezentownay jest nasz styl.

Maip_Taiji

2 komentarze dla "Pływając w powietrzu - czyli lekkość taijiquan"

• Gosia
    13 października 2015 (20:00)
    Odpowiedz

Ahoj! Czy ten wspanialy filmik mozna zamiescic na FB lub tez Fundacja zamiesci? A nastepnie udostepnie ja? Pozdrawiam!

• Fundacja Dantian
      13 października 2015 (21:43)
      Odpowiedz

Gosiu, już jest na FB 🙂