ŚWIATOWY DZIEŃ TAIJI I QIGONGU – relacja

W sobotę 28 kwietnia miał miejsce Światowy Dzień Taiji i Qigongu. Już po raz trzeci świętowaliśmy go w gronie przyjaciół Fundacji Dantian. Jak zwykle w naszym nieformalnym miejscu, pod gołym niebem, w najukochańszych Łazienkach, przed Starą Kordegardą. Tym razem nasze spotkanie odbyło się POD ZNAKIEM KIJA I WACHLARZA. Rozpoczęliśmy od klasycznej rozgrzewki Starego Stylu Yang http://www.fundacjadantian.com/cwiczenia/#ZESTAW_CWICZEN_PRZYGOTOWAWCZYCH_I,

a następnie przeszliśmy do qigongu: rozgarnialiśmy chmury i przypominaliśmy sobie kilka ruchów ze skarbnicy ćwiczeń terapii biegunowej o których można więcej przeczytać na naszej stronie pod linkiem: http://www.fundacjadantian.com/terapia-biegunowa/

W tym roku na świętowanie wybraliśmy nasze ulubione ćwiczenie”Drwala” głośno krzycząc „Heng” co pomogło nam doenergetyzować ciało i uaktywnić przeponę. Kolejno wykonaliśmy wspólnie pierwszą część formy ręcznej, a następnie rozgrzewkę i elementy kija oraz wachlarza.

Jak co roku, dopisała pogoda i frekwencja. Dzień Taiji i Qigongu jest jednym ze specjalnych dni ćwiczących regularnie różne formy qigongu i taiji, może dlatego, że tego dnia wszyscy ćwiczymy o jednej godzinie, czyli o 10:00, zataczając w ten sposób cały glob i łącząc naszą energię w jedną sieć globalnego Qi, które oplata całą Ziemię.

Zapraszamy również za rok znów do wspólnej celebracji, a codziennie do samodzielnej praktyki, zaś w wolne dni do grupowych ćwiczeń z Fundacją Dantian – więcej informacji na bieżąco w naszym kalendarzu: http://www.fundacjadantian.com/kalendarz/

2 komentarze to "ŚWIATOWY DZIEŃ TAIJI I QIGONGU - relacja"

• Tamara Lozinska
    30 kwietnia 2018 (11:27)
    Reply

Brawo,szkoda,ze nie moglam byc z wami

• Fundacja Dantian
      30 kwietnia 2018 (14:05)
      Reply

Jesteśmy w weekend majowy w Łazienkach – zapraszamy!

Got something to say?

Some html is OK