Rada Fundacji

Zgodnie ze statutem Fundacji Dantian, Rada Fundacji jest organem kolegialnym, o funkcjach doradczych i opiniodawczych, współpracującym z Zarządem Fundacji w realizacji celów statutowych.

Ly Chuan Zheng

Rada Fundacji
Ly Chuan Zheng („Antoine Ly”), urodzony w Kambodży w tradycyjnej rodzinie chińskiej, rozpoczął naukę taiji quan w 1972 roku z Deng Sihai, obecnym Głównym Mistrzem 6-tej generacji Starego Stylu Yang Yaiji Quan (Yangjialaojia Taijiquan) na Tajwanie, gdzie od 1970 roku studiował na National Taiwan Normal University w Taipei. Od 1977 roku mistrz Ly mieszka pod Paryżem, propagując i nauczając we Francji i Europie ten styl taiji quan oraz qigong, ćwicząc jednocześnie regularnie na Tajwanie z mistrzem Deng. W 2009 roku mistrz Ly otrzymał z rąk prezydenta Tajwanu wyjątkowe wyróżnienie jakim była Nagroda za Tradycyjną Transmisję Sztuk Walki. Mistrz Ly jest autorem kilku książek, z których ostatnia wydana w 2013 nosi tytuł „Nowe Odczytanie Taijiquan” (tytuł oryginału francuskiego „Nouvelle Lecture du Taijiquan”).

Maciej Góralski

Rada Fundacji
Maciej Góralski, pseud. Magura, polski muzyk, tłumacz literatury buddyjskiej, orientalista. Absolwent Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego oraz Podyplomowego Studium Muzeologii i Działalności Kulturalnej. Był prezenterem Radiostacji i Radia Kampus, prowadził w Jazz Radiu przez 3 lata swoją autorską audycje muzyczną "Aksamitne podziemie". Od 1985 roku jest pracownikiem warszawskiego Muzeum Azji i Pacyfiku, obecnie pełni w nim funkcję kustosza. Badacz kultury Chin i Tybetu, Japonii i Indii. Kolekcjoner sztuki orientalnej, która "ma duszę".

Andrzej Piotrowski

Rada Fundacji
Andrzej Piotrowski, historyk, absolwent UMCS. Poza pracą zawodową, od około 40 lat zajmuje się dalekowschodnimi sztukami walki. Zaczynał od ju-jitsu, judo, a następnie przez wiele lat trenował tradycyjne taekwondo (ITF) u koreańskich mistrzów w Polsce i we Francji (m.in. u mistrza Kim Yong Ho, 9 Dan). Uczestnik wielu warsztatów taekwondo z twórcą taekwondo Gen. Choi Hong Hi i Mistrzem Park Jung Tae. Jest jednym z współtwórców polskiego tradycyjnego taekwondo (ITF), instruktorem klasy międzynarodowej i sędzią międzynarodowym. Nauczał taekwondo w Lublinie i Warszawie. Od kilku lat ćwiczy Tai Chi, Stary Styl Yang (Jia Lao Jia Taiji Quan) i Qigong w ramach Fundacji Dantian. Zawodowo zajmuje się kwestiami Zarządzaniem Zgodnością (Compliance) w dużych korporacjach międzynarodowych.