„Ćwiczenia Pięciu Zwierząt” oraz Zwierzę zaklęte w broszce

W nadchodzący poniedziałek, 9 listopada, serdecznie zapraszamy na kolejną już drugą edycję warsztatów z cyklu Qigong Sztuki. Tym razem artystyczna inspiracja spotkania będzie o Wu Qin Xi, czyli „Ćwiczeniach Pięciu Zwierząt”. Starochińskie ćwiczenia, w których naśladujemy dzikie zwierzęta i ptaki, pomogą nam wyzwolić w sobie moc żywiołowego tworzenia.

Nasze odczucia przeniesiemy na papier za pomocą śladów stempli, pędzli i wszelkich przedmiotów, które będą imitować ślady zwierząt i ptaków przechodzących przez las, puszczę, zarośla pozostawiających po sobie odciski i trakt swoich wędrówek.

Dla zachęty i przypomnienia tym, którzy już próbowali ćwiczyć Wu Qin Xi : są to ćwiczenia z ponad 2000-letnią historią, uważane za najstarszy kompletny system qigong’u praktykowany do dzisiaj. Naśladowanie zachowania dzikich zwierząt – oprócz walorów zdrowotnych – pogłębia związek człowieka z naturą, a tym samym prowadzi do samodoskonalenia i samorealizacji.

Oto korzyści zdrowotne płynące z poszczególnych form:

• Tygrysa – ćwiczenie ma korzystny wpływ na wątrobę i woreczek żółciowy
  • Żyrafy –  nerki i pęcherz moczowy
  • Niedźwiedzia – żołądek i śledzionę
  • Małpy – rozwija giętkość, szybkość i elastyczność, ma korzystny wpływ zwłaszcza na serce i jelito cienkie
  • Żurawia – poprawia lekkość ruchu, ruchliwość stawów i utrzymanie równowagi. Jednocześnie rozciąga ścięgna oraz rozładowuje napięcia w kręgosłupie. Korzystnie wpływa na płuca i jelito grube.

Zapraszamy na filmik edukacyjny ilustrujący ćwiczenia: https://www.youtube.com/watch?v=0daezHSbco4

Atrakcja wieczoru będzie wystawa pt. Zwierzę zaklęte w broszce, czyli broszki zainspirowane „Ćwiczeniami Pięciu Zwierząt”. Te male dzieła sztuki są wykonane ręcznie, również na zamówienie, przez artystki współpracujące z Fundacją, będące jednocześnie naszymi instruktorkami: Katarzynę Kieraś-Kędziak i Marzenę Rostkowską. Pamiętając, że Boże Narodzenie z choinką już niebawem, jest to doskonała okazja, aby nabyć oryginalny prezent, a i może zamówić autorski projekt.

Całkowity dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony na działania statutowe Fundacji Dantian https://fundacjadantian.com/fundacja/cele-fundacji/

Zapraszamy 9 listopada do Muzeum Azji i Pacyfiku, warsztaty zaczynają się o 18:00 – obowiązują zapisy na adres: rostkowska.marzena@gmail.com

Zwierzę zaklęte w broszce od 19:30- 20:00

Ruchy_3